97 % förnybar bränslemix 2014

År 2014 var 97 % av vår bränslemix förnybar.

Men då det blir riktigt kallt måste vi spetsa med olja eller naturgas. Juldagen 2014 gick det åt 18 kubikmeter olja i Hagfors, vilket är väldigt mycket. Det var minus 19 grader på morgonen. Visst finns det flis att tillgå, men kapaciteten på biobränslepannorna är inte byggda för riktigt kalla dagar. Om vi hade större pannor än vi har idag skulle de inte kunna eldas effektivt alla andra dagar under året. Och då förlorar vi genom dålig förbränning.

I Ekshärad måste vi elda olja när biopannan underhålls, vilket sker några veckor varje sommar. 2014 gick det åt 20 kubikmeter olja under sommarstoppet. Det är mycket som ska trimmas in – pannan muras om invändigt, bränsleinmatningen ses över och de rörliga rostren i ugnens botten byts ut.

 

Kategorier:

Etiketter: